dissabte, 18 de juny del 2016

JA HI TORNEM AMB LES ELECIONS

Sempre he dit i escrit que, al meu entendre (que em puc equivocar) és bo que fem l'exercici d'anar a votar encara que estiguem desconcertats. Ens veiem superats per uns partits que tenen el recolzament de les noves tecnologies que els joves dels nostres pobles saben emprar i això fa que surtin resultats inesperats perquè vés a saber allò que corre per les xarxes socials. I no em refereixo als discursos dels líders que, si són com en altres ocasions, parlen més de com de malament ho fan els altres que no pas del que pensen fer i quan arriben al govern no compleixen el que havien promès. Això ja desconcerta, però hi ha coses que influeixen més.

Em refereixo a les sorpreses que ens donen les xarxes socials que poden, en un moment, d'un dia a l'altre, convocar milers de persones a una manifestació. Qui les manipula? Qui aconsegueix convèncer tanta gent en tan poc temps? No ho sabem. El que sabem és que hi haurà campanyes ocultes amb veritats i mentides. Sempre n'hi ha hagut, però abans estaven en mans dels que tenien mitjans per mantenir les grans emissores, en mans dels poderosos econòmics. Ara tot és nou, perquè un missatge entrador en contra d'un partit (sigui veritat o mentida) pot arribar a milers i milers d'usuaris en poca estona. Si aquesta noticia és dolenta (encara que sigui tergiversant la realitat) pot canviar el sentit del vot a un munt de persones perquè, si es fa pocs dies abans de les eleccions, no hi ha temps de rectificar.

Quan Jesús anà a Jerusalem per la festa dels tabernacles també es va trobar amb rumors sobre ell mateix.

Quan els germans de Jesús hagueren anat a la festa, ell també hi va pujar, no públicament, sinó d'amagat. Els jueus buscaven Jesús durant la festa, i es preguntaven: «On és, aquell?» La gent feia molts comentaris sobre Jesús. Els uns deien: «És un home de bé.» D'altres, en canvi, replicaven: «No, que enganya la gent.» Però ningú no parlava obertament d'ell, per por dels jueus. A mitja setmana de la festa, Jesús pujà al temple i hi ensenyava. Els jueus, estranyats, deien: «Com pot saber tant, aquest, si no l'ha instruït ningú?» Jesús els respongué: «La doctrina que ensenyo no és meva, sinó del qui m'ha enviat» (Jn 7,10-16).

En aquell moment la notícia anava corrent de boca en boca però tardava a arribar a molts. Però la velocitat amb què els rumors actuals circulen no te parangó, ja que en el nostre temps tot és novetat, tot és velocitat.

Si a tot això hi sumem que les darreres generacions de joves han tingut una formació molt tècnica a les escoles i els han escatimat les assignatures que ajudaven a construir el pensament com el llatí, la filosofia o la religió (com informació dels fenòmens religiosos de tots els temps), ens trobem amb unes lleves de persones que són més manipulables que les d'anys anteriors. Molt versats en la tècnica, la informàtica i en tots els mitjans instantanis de comunicació actual, però molt orfes de pensament.

Tot amb tot, no cal tenir por i hem de tenir el coratge d'anar a votar amb la informació que posseïm i amb el criteri del nostre pensament.

Josep ESCÓS i SARSANEDAS
Article del full parroquial del diumenge XII de durant l'any
19 de juny de 2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

No es publicarà cap comentari anònim o amb contingut ofensiu.