diumenge, 30 d’octubre del 2016

CANVIS DE GOVERN

Probablement quan rebreu aquest full ja estarà resolt (de moment) el problema del govern d'Espanya. Què farà l'església? Jo no sóc cap bon analista, però puc dir que si mirem la història de les nacions veiem com l'Església, sempre amb una mica de retard, s'adequa a qualsevol mena de procés tant si és dictatorial com si és més democràtic.

Dic això perquè està fora de lloc pensar que l'església es posarà a favor del govern de les espanyes o a favor de qualsevol mena de ruptura. Farà probablement com ha fet habitualment, que és acomodar-se amb el que surti.

Recordeu que, quan Cuba va tenir el bloqueig de molts estats del món, l'Església va mantenir (i encara manté) nunciatura i representació diplomàtica a l'Illa de Fidel i, quan el Papa Francesc ha volgut trobar-se amb el patriarca de Moscou, ha acceptat fer l'encontre en la Cuba actual. Remarquem el gran paper de l'Església en la relació entre Cuba i els EEUU. Però que ningú no invoqui l'església per dir que Espanya és "una i indivisible" perquè només trobarà la resposta d'algun cardenal que no sap on balla i, a l'inrevés, quan algun altre vulgui emparar-se en l'església per recolzar la independència tampoc no trobarà punts d'apuntalament en aquesta institució.

Això vol dir que els cristians tranquil·lament es posin del cantó que els sembli millor. Tot amb tot, documents oficials de l'església sempre han optat per l'autodeterminació dels pobles. A la pràctica es posarà a veure venir. Ja he dit que, a la pràctica, l'església es posaria al costat d'un possible desmembrament del nostre país (si és que es donava) perquè no deixarà de posar bisbes als nostres bisbats. Si es donés el cas, no hauria de fer tants equilibris a l'hora de triar gent per a les jerarquies del nostre poble. Podrà fer bisbes a gent ben arrelada a la nostra terra, com sovint no passat.

Si amb el nou govern de l'Estat espanyol hi ha un fort tancament a parlar amb el nostre país com ha passat amb els actuals governants, l'Església probablement farà el que ha fet fins ara, que és nedar i guardar la roba i tampoc no farà cap manifestació pro espanyolista (que en altres temps havia fet).

Tot plegat vull dir que els cristians no hem de tenir por de fer unes opcions o unes altres, perquè els que són creients i practicants continuaran perseverant i, si falten capellans, no serà pas culpa de cap situació política, sinó de nosaltres mateixos, que no n'hem sabut més.

Josep ESCÓS i SARSANEDAS
Article del full parroquial del diumenge XXXI de durant l'any
30 d'octubre de 2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

No es publicarà cap comentari anònim o amb contingut ofensiu.