diumenge, 23 d’octubre de 2016

DOMUND

Aquest cap de setmana commemorem la diada del DOMUND. Molts dels que teniu alguns anys havíeu fet col·lectes amb figuretes de negrets que demanaven deu cèntims. És època passada i que no torni.

Com que hem conegut molts missioners que han anat a l'Àfrica o Amèrica ara sabem que la tasca de la majoria dels missioners, a més de batejos o casaments, consisteix en "aixecar" la gent més deprimida posant els fonaments que canviaran la societat. I això ho fan en nom de Jesucrist.

A l'Àfrica una missió comença amb un espai per celebrar la Missa però, mica en mica, es va edificant una església, un centre mèdic, que sovint acaba amb ambulatori o hospital en el que els nadius, de primer, reben les atencions per les seves malalties, però al costat del mateix centre es crea, del no-res, una escola d'infermeria en la que els alumnes s'iniciaran en els coneixements sanitaris i continuaran a la universitat. Al cap d'uns anys allà on hi ha hagut uns missioners hi veureu metges i infermers del mateix país, capellans joves que són els escolans que han anat al seminari i mestres perquè una de les característiques de la Missió és començar per una escola, també per als pobres, que recupera l'idioma propi i promou primer l'ensenyament bàsic, després secundari i més tard alguns aniran a la universitat. Això tan bonic que explico moltes vegades no es ben rebut per les autoritats que, quan poden, nacionalitzen ambulatoris i escoles i incauten els centres de promoció femenina que sovint han creat les religioses. Nacionalitzen escoles i ambulatoris, no per fer un ensenyament millor, sinó per seleccionar alumnes (generalment per excloure els pobres).

Per què les autoritats es posen en contra d'aquesta acció? Molt senzill, perquè quan s'ha promogut gent de la classe dominada convertint-los en metges, mestres o capellans, puja una generació de competidors que, en una situació democràtica, tindran els vots de la majoria a la que pertanyen.

Els missioners als pobles d'Amèrica fan coses semblants si la regió és poblada pels indígenes. Però a Amèrica del Sud, sobre tot en centres urbans, hi ha societats molt semblants a les europees. En aquest cas el missioner té molt més la tasca de presentar el Missatge de Jesús ampliant estudis bíblics o teològics i promovent capellans del mateix país. Però també hi ha grans injustícies en aquests països sobre tot entre els més pobres. Molts missioners han tingut el valor de denunciar injustícies i promoure els que les poden també denunciar. Així va sorgir l'anomenada teologia del Tercer Món que va posar tan nerviosos els governants de diferents països que van decidir fer una eliminació massiva (a l'Argentina entre 30 i 40 mil assassinats) de tot aquell creient que, en nom del Regne, obria els ulls a la gent.

Com veieu el DOMUND ajuda els missioners i missioneres, capellans, religiosos i laics que, en nom de Jesucrist (perquè aquesta és la Missió), promouen en cada país allò que més els pot fer créixer.

Josep ESCÓS i SARSANEDAS
Article del full parroquial del diumenge XXX de durant l'any
23 d'octubre de 2016


Només una vida dedicada als altres mereix ser viscuda.

Albert Einstein (1879-1955)
Científic alemany nacionalitzat estatunidenc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

No es publicarà cap comentari anònim o amb contingut ofensiu.